Wat is krachtstroom?

Krachtstroom is een bepaalt type stroom dat zorgt voor extra vermogen. De term wordt echter ook vaak ten onrechte gebruikt voor een 3 fase aansluiting. Een 3 fase aansluiting is echter een type aansluiting en geen type stroom.

Wanneer krachtstroom nodig?

Met een reguliere elektriciteitsaansluiting komt er 220/230 Volt het huis binnen. Sommige apparaten verbruiken meer elektriciteit dan andere en hebben aan deze standaard hoeveelheid Volt niet genoeg. Veel zware machines in het bedrijfsleven verbruiken meer elektriciteit dan bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten. Zware machines hebben dan ook vaak krachtstroom nodig. Er zijn ook een aantal huishoudelijke apparaten die veel elektriciteit verbruiken, zoals bijvoorbeeld grote ovens en bubbelbaden. In sommige gevallen kan ook voor deze apparaten krachtstroom nodig zijn. Echter, in de meeste gevallen is een 3 fase aansluiting met een reguliere hoeveelheid stroomtoevoer voldoende. Maar wat is het verschil tussen krachtstroom en een 3 fase aansluiting?

Wanneer een 3 fase aansluiting nodig?

Een reguliere elektriciteitsaansluiting van 220/230 Volt wordt een 1 fase aansluiting genoemd. Dit betekent dat er twee draden aanwezig zijn, 1 nuldraad en 1 fasedraad. Indien er grotere apparaten in huis aanwezig zijn, dan raakt de 1 fase aansluiting overbelast en is dus een 3 fase aansluiting nodig. Een 3 fase aansluiting heeft 4 draden, 1 nuldraad en 3 fasedraden. Bij een 3 fase aansluiting komt er 3 keer 220/230 Volt het huis binnen. Dit is echter nog geen krachtstroom. Wilt u krachtstroom, dan heeft u wel een 3 fase aansluiting nodig. Sommige zwaardere apparaten hebben echter geen krachtstroom nodig, maar wel een 3 fase aansluiting.

Schakel een professionele elektricien in

Duizelt het u inmiddels? Voor veel elektra werkzaamheden is het inschakelen van een professionele elektricien verstandig. Wij kunnen krachtstroom voor u regelen, echter sluiten wij geen kookplaten aan. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u met de juiste elektriciteitsaansluiting. Wij zijn bereikbaar via 053 - 208 70 00 of het contactformulier.